outdoorlunch viuur lapland

Xplore the North

Duurzaam Ondernemen

We kiezen bewust voor maatschappelijk & duurzaam ondernemen in Zweeds Lapland

duurzaam ondernemen in Zweeds Lapland

Onze exclusieve lodges in Zweeds Lapland, de Pinetree Lodge en de Aurora Mountain Lodge liggen in de gemeenten van Kiruna en Pajala in het uiterste Noorden van Zweden.

Beide gemeenten samen hebben een oppervlakte die het dubbele is van geheel Vlaanderen (!) of ruim méér dan de helft van Nederland. Op deze oppervlakte wonen gezamenlijk 29.000 inwoners, tegenover 17 miljoen in Nederland. De bevolkingsdichtheid van Kiruna (Aurora Mountain Lodge) is 1,2 inwoner per vierkante kilomter.

In Pajala (Pinetree Lodge) resten er momenteel nog slechts 0,79 inwoner per vierkante kilometer! Toch worden deze regio's bedreigd met nog verdere ontvolking, hoofdzakelijk door het gebrek aan werk in de regio.

De enige aanwezige industrie is de wereldberoemde ijzererts mijn van Kiruna, de grootste ijzererts mijn van de gehele wereld en de belangrijkste werkgever in Zweeds Lapland. Veel jongeren trekken naar Stockholm om nooit meer terug te keren. Scholen en openbaar vervoer gaan jaarlijks achteruit en worden gesloten.

Op deze enorme oppervlakte liggen slechts een handvol dorpjes, in enorm contrast met het goed ontwikkelde Fins Lapland. Het dorpje Kangos - goed voor nog zo'n 252 inwoners- ligt op 5 kilometer van onze Pinetree Lodge. De lokale school telt nog 26 kinderen, met leeftijden tussen 0 en 16 jaar, waarna de jeugd verder gaat studeren in Pajala, minimaal 45 minuten verderop of in Lulea, 3 uur verderop. De enige overgebleven dorpswinkel wordt in stand gehouden samen met onze lokale partners van de Pinetree Lodge. De lodge zorgt voor duurzame jobs in zomer en winter voor het gehele dorp, en organiseert tal van sociale evenementen om de vaak oudere dorpsgemeenschap uit het isolement te halen.

Reis je naar de Pinetree Lodge, dan is een wandeling op de vrije dag naar het dorpje Kangos (4km) zeker een aanrader. De kans is groot dat je koffie zal drinken in de keuken bij de locals en het echte Zweden mag ervaren. Kangos is een uitgestrekt dorp met 1 van de zeldzame bruggen over de grote Laino river, zichtbaar op de foto hieronder.

Kangos Zweden

De Aurora Mountain Lodge ligt in Lannavaara, een samen regio waar heel veel rendierenhouders of Sami (de Lappen) leven. Hier resten nog 79 inwoners, en huist eveneens de noordelijkste universiteit van Zweden met slechts een handvol studenten: specialiteit Kristalkunde. Jammer genoeg is de dorpsschool reeds gesloten, maar er rest nog een piepkleine dorpswinkel en een prachtig kerkje. De lodge ligt aan de rand van het dorp waar de wildernis begint, het is slechts 10-15minuten wandelen naar het dorpscentrum.

Ook hier dragen we door deze nieuwe lodge bij tot het tegengaan van de ontvolking in Lannavaara. We creëren duurzame jobs in 1 van de meest remote regio's van Europa.

Lannavaara
Schrijf je in op onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden