Lapland

Lapland reizen kleinschalig & authentiek

Jeroen Meus met Xplore the North naar Lapland

Afgelopen maand trok Jeroen Meus met George en Stephanie naar de Pinetree Lodge. Als eerbetoon na een fantastische reis maakte hij de soep van onze chef Quinten in de Pinetree Lodge. Bekijk het recept hier.

Wanneer naar Lapland reizen?

Koud, kouder, koudst

Tijdens de wintermaanden duiken de temperaturen in Lapland geregeld onder het vriespunt. De koudste temperatuur ooit geregistreerd was -52° Celsius. Reken gemiddeld op dagtemperaturen van -10° tot -20° Celsius. Klinkt vrij extreem, maar toch ervaar je de koude niet als dusdanig, dankzij de droge continentale lucht. Met de juiste uitrusting van donzen outdoorkledij hoef je niet binnen te blijven. En... eens in Lapland, doe zoals de Lappen: geniet elke dag van een heerlijke warme sauna.

Winterse poolnachten

Terwijl de zon in de zomer nooit ondergaat, gebeurt in de winter exact het tegenovergestelde: de zon komt nauwelijks boven de horizon uit. Lapland baadt overdag een paar uurtjes in schemerlicht, het zogeheten ‘Kaamos’: een roze tot paarsblauwe gloed. Dit fenomeen duurt een drietal weken. Naarmate de winter vordert, beginnen de dagen terug te lengen. Vanaf februari gaat dit pijlsnel en lopen de dagen quasi gelijk met de winter in de Benelux. De poolnachten geven het Noorderlicht vrij spel. Vanaf mei zijn noorderlichtobservaties dan ook vrij uitzonderlijk.

Vanaf november

Wie vroeg in het seizoen naar Lapland afreist, wordt getrakteerd op een heerlijk natuurspel. Vanaf november treedt de seizoenswisseling in werking. De natuur is volop in beweging. Geleidelijk maakt de kleurenweelde van de ‘ruska’ herfst ruimte voor de eerste poedersneeuw die Lapland omtovert tot een wit sprookjesdecor. De statistieken liegen er niet om: november/december is een periode met hoge noorderlichtactiviteit. In dit ‘laagseizoen’ geniet je van rust en stilte en profiteer je van voordelige prijzen.

Lapland reizen in december

Binnen lekker knus bij het haardvuur en buiten plezier in de sneeuw. Het uitnodigend contrast trekt jaarlijks vele reizigers in december naar Lapland. Gegarandeerd een witte kerst en échte rendieren! Met de hele familie smullen van een rijkelijk Laps kerstbuffet. Tijdens deze periode is Lapland een magneet.

Kerst, oud en nieuw zijn alle een populaire vakantieperiode om naar Lapland te reizen. In deze periode is het aantal lichturen in het hele hoge Noorden beperkt tot enkele uren per dag, net voldoende voor de activiteiten.
Kerst in lapland is ook vaak een heel magische periode: de kaamos of poolnacht werpt een surrealistisch blauwe en roze lichtschijn over het dik besneeuwde landschap, vaak gelijkend op een eeuwigdurende zonsopgang. Hou rekening met prijzigere vluchten tijdens de kerstvakantie. Zeer vroeg boeken is aangeraden.

Winterwonderland in januari en februari

De sneeuw blijft aan de boomtoppen kleven in dit ‘tykky’ seizoen en transformeert de naaldbomen in schitterende sculpturen. Dit zijn ongetwijfeld de koudste maanden in Lapland. Kleed je dik aan en zet je zintuigen en camera op scherp!

Maart en april of Pasen vieren in Lapland

Dit is de geliefkoosde periode van de Zweden, Finnen en Noren zelf voor een vakantie in eigen land. De meren en rivieren liggen er nog dik bevroren bij en de dikke sneeuw biedt nog alle winterrecreatiemogelijkheden. Er is meer dag- en zonlicht om van de prachtige omgeving te genieten en de temperaturen zijn al iets zachter, wat dit tot de beste periode maakt voor langere safari’s en meerdaagse tochten. De ideale periode voor een Laplandreis met jonge kinderen, zoals bijvoorbeeld tijdens de paasvakantie.

Reizen naar een lapland lodge

Een lodge staat voor kleinschalige, charmante accommodatie zonder in te boeten aan comfort. Hotelcomfort dus, maar met een exclusief tintje. Xplore the North biedt als enige in de Benelux aan zijn klanten comfortabele verblijven aan in de prachtige Pinetree Lodge, Aurora Mountain Lodge of de kleinschalige Bear Lodge in zuidelijk Lapland. Allemaal zijn ze gelegen in Zweden, het ongereptste stukje van Lapland. In tegenstelling tot Finland en Noorwegen staat het toerisme in Zweeds Lapland nog in de kinderschoenen.

Geen grote toeristische centra zoals in Finland of geen cruiseboten die hier dagelijks aanmeren zoals in Noors Lapland. Wel kleinschalige verblijven in the middle of nowhere. All-inclusive verblijven met alles erop en eraan: van een warm welkom aan de luchthaven, een transfer naar de lodge, comfortabele lodgekamers met steeds privé sanitair of gezellige chalets met eigen haardvuur en/of sauna. Heerlijke maaltijden in volpension formule. Dagelijks rustige, halve dagactiviteiten tot zeer avontuurlijke, dagvullende reisprogramma's met meerdaagse safari's. Optionele noorderlicht excursies of extra's op maat. Maar vooral professionele begeleiding door sympathieke Nederlandstalige en lokale Engels sprekende gidsen in kleine, kwalitatieve groepjes van maximaal tien tot twaalf deelnemers. Dit maakt Xplore the North allemaal uniek, aan een prijs-kwaliteitsverhouding die onvindbaar is in de Benelux.

Tijdens je verblijf in een wildernislodge zal je tijdens alle excursies nooit andere toeristen kruisen! Hoogstens rendieren, een schuchter eland of een ontwakende bruine beer! Dit is het echte Lapland, ver weg van alles.


Hotels in Lapland

Overal in Lapland vind je hotels, met grote verschillen in kwaliteit en geleverde diensten. Xplore the North werkt enkel samen met Harriniva Hotel, het Spa Hotel en het Panorama Hotel in Fins Lapland: de goede ligging, het geboden comfort en de combinatie met goed uitgewerkte programma’s passen perfect binnen onze filosofie.

Blokhut of vakantiehuis in Lapland

Privéchalets voor families en vrienden vind je vooral in grote toeristische centra die we bewust mijden, ook omwille van de slechte kansen op noorderlicht (Salla, Kuusamo).

Xplore the North beschikt over een beperkt aantal supergezellige chalets (met vrije catering), ver weg van grote toeristische centra waar naast het comfort ook het (meestal iets rustiger en faomilievriendelijk) activiteitenprogramma en de begeleiding optimaal zijn. Äkäslompolo en Levi zijn perfecte voorbeelden waar charmante dorpjes en ongerepte natuur mooi samengaan.

Daarnaast beschikken we ook over chalets in the middle of nowhere, waarbij je in volpension geniet in het bijhorende hotel. Deze formule kan je terugvinden in Harriniva, de Pinetree Lodge en de Aurora Mountain Lodge, waar je de privacy van een eigen chalet kan combineren met een heel avontuurlijk en dagvullend reisprogramma.

Aan de poort van het nationaal park, naast de Munio-river, ligt het Harriniva Wildernis Hotel. Heerlijk terugtrekken in de natuur in comfortabele kamers, perfect voor koppels en familiekamers voor het hele gezin of een groepje vrienden. Na een actieve dag kan je lekker uitzweten in de traditionele sauna's en/of jacuzzi. Pure weldaad! De moedigen kunnen ook een duik wagen in het ijsvak!

Reis naar het Icehotel in Lapland

Het ICEhotel van Jukkasjärvi in Zweden is sinds 22 jaar dé referentie onder de ijshotels. Elk jaar wordt het volledige hotel van nul opgebouwd uit het prachtig blauwe ijs van de Torne River. De stuk voor stuk uniek gesculpteerde ijssuites zijn ieder jaar weer een streling voor het oog. Ook de Absolut ICEbar, de ICEchapel en een diner in het ICErestaurant zijn toppers.
Je hebt de keuze uit een overnachting in een sneeuwkamer, een unieke ijskamer of de absolute top: een ijs 'artsuite' (stuk voor stuk individuele ontwerpen). Wie op comfort gesteld is, kan natuurlijk ook heerlijk warm overnachten in de kaamos room of in een nordic chalet.
De meeste reizen van de Pinetree Lodge en de Aurora Mountain Lodge in Zweden, kan je perfect verlengen met een onvergetelijke nacht in het ICEhotel.

EXCURSIES in lapland

Huskytochten

Huskytochten is dé Lapland excursie bij uitstek. Omdat we in Lapland samenwerken met de allerbeste lodges die altijd over een eigen huskykennel beschikken, zijn we in staat de mooiste tochten aan te bieden door ongerepte natuur, met huskykennels die volgens onze filosofie werken. Dit komt extra tot uiting bij lange meerdaagse huskytochten. We bieden korte initiatie tochten aan vanaf 1u. Een halve dagexcursie is 2u30 en varieert tussen 17 en 25km mushing met een gedeeld hondenspan. Dagexcursies zijn 4-5u lang met een outdoorlunch bij houtvuur temidden de natuur. Tijdens een lange dag leg je 25km af met een eigen huskyspan of tot 35-40km met een gedeeld hondenspan. In onze all-inclusive avontuurlijkere dagvullende reisprogramma's is vaak een tweedaagse huskytocht naar een wildernishut inbegrepen, het hoogtepunt voor vele reizigers.

Sneeuwscootertochten

Het Lapse vervoersmiddel bij uitstek, de sneeuwscooter, laat je toe grotere afstanden af te leggen en een enorme variatie aan landschappen te ontdekken. Vaak rijden we naar de top van een heuvel waar je bij helder weer tot 200km ver kan kijken over de uitgestrekte taiga. Standaard deel je een sneeuwscooter met je reispartner (shared driving), het is vaak ook mogelijk up te graden naar een eigen sneeuwscooter (single driving). Sneeuwscooter rijden kan vanaf 16jaar mits rijbewijs. Met de sneeuwscooter door de diepe poedersneeuw van Lapland rijden heeft een enorme fun factor. Veel van onze reizigers keren dan ook terug naar het Hoge Noorden voor een meerdaagse sneeuwscootersafari.

Sneeuwraketwandelen en Cross-country ski

Enkel bij tochten door de natuur op eigen kracht ervaar je de stilte en de rust die Lapland te bieden heeft. Een tocht met langlaufski's of sneeuwraketten door de dik besneeuwde, feëerieke sprookjesbossen is een geweldige ervaring. Voor minder sportieve reizigers bieden we tochten aan die geschikt zijn voor iedereen tot en met een halve dag, met voldoende pauzes en fotografie momenten. Als het actief mag zijn hebben we ook dagtochten door de uitgestrekte natuur, daarnaast bieden we ook lange meerdaagse expedities aan met eigen pulka in totale autonomie: deze grensverleggende expedities zijn jaarlijks zeer snel volzet, en worden jaarlijks op 15mei gelanceerd.

Noorderlicht excursies

Noorderlicht excursies verhogen je kansen op het zien van noorderlicht bijna niet. Of je nu immers aan de voordeur van de lodge staat of je staat een paar kilometer verderop, onze verblijven zijn streng geselecteerd op noorderlicht kansen en de allerbeste van Scandinavië. Het noorderlicht echter zien zonder enige vorm van strooilicht, diep in de wildernis in een klein groepje gelijkgestemden samen met een ervaren gids, is een life-changing experience. We focussen bij veel van onze reisprogramma's op natuurbeleving overdag, en dit is een zeer bewuste keuze omdat noorderlicht er altijd nog bij komt op al onze locaties. Wil je graag deelnemen aan een noorderlicht excursie, dan is er op alle locaties dagelijks een optioneel aanbod. Zo kan je zelf bepalen waar je zin hebt om er op uit te trekken om te gaan aurora hunten!

Optioneel gebruik materiaal

In Zweden, Aurora Mountain Lodge en Pinetree Lodge, kan je elke vrije dag gratis gebruik maken van volgend beschikbaar materiaal: langlaufski's, sneeuwraketten, ijsvismateriaal (Pinetree) en sleetjes. In Finland, Harriniva, kan je dit voor een zeer klein bedrag voor een volledige dag huren.

IJsvissen en icedriving

Leuke, kleine fun activiteiten voor alle leeftijden! Tijdens het ijsvissen maak je met een ijsboor een gat in een dik bevroren meer, vaak boren we door 50-70cm ijs! We vangen typische vissoorten als 'rainbow trout' en 'arctic char'. Icedriving is 1 en al adrenaline: in een speciale buggy rijden we een moeilijke sneeuwvrije ijstrack over een een bevroren meer. Wie de snelste tijd neerzet zonder uit de bocht te gaan wint de competitie!

Husky wandelen en verzorging

Dagelijks is de hondenkennel van de Pinetree Lodge vrij open voor alle lodgegasten vanaf 8u tot 10u. Wil je voor of na je ontbijt het leven in en rond de huskykennel meemaken, dan is dit een unieke ervaring die enkel hier kan! Dagelijks gaan de honden ook trainen of op recuperatie wandeling. Ben je al eens gaan winterwandelen met 20 enthousiaste Alaskan husky's? Dolle pret verzekerd!

Icehotel of snow village bezoek

Het legendarische ICEhotel van Jukkasjärvi is al meer dan 30 jaar het enige echte ijshotel in Zweeds Lapland. De ijssuites, de icebar, de icechapel zijn elk jaar een streling voor het oog. De snow village bij Kittila verrast dan weer met z'n prachtige sneeuwsculpturen in combinatie met een prachig lichtspel! Een bezoek aan de snow village is een bijzonder leuke Lapland excursie geschikt voor alle leeftijden.

Skiën en of snowboarden

Natuurlijk kan je ook naar Lapland voor een klassieke wintersportvakantie. Het grootste voordeel is de snelle reistijd, de skiresorts zijn vlakbij de luchthaven en de sneeuw is van topkwaliteit. Meer over ski reizen naar Lapland lees je verderop.

Blokhut en wellness

Wil je gewoon onthaasten en even ontsnappen aan de dagdagelijkse routine? Dan is Lapland een absolute topbestemming. De rust en de ruimte, de zuivere lucht en de winterkoude zorgen voor een rustgegevend effect. Kies voor een kleinschalige lodge of een oergezellige Finse blokhut uit boomstammen, met eigen Finse sauna en een gezellig knisperend haardvuur. Met je geliefde, een groepje vrienden of als gezin: Lapland is bij uitstek een bestemming die tot ieders verbeelding spreekt.

Lapland reizen met kinderen

Xplore the North beschikt over aantrekkelijke charmante vakantiewoningen in Levi en Äkäslompolo tijdens de verschillende vakantieweken, zeker voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 12 jaar oud zijn dit vaak de interessantste formules.

De Pinetree Lodge en Bear Lodge bieden ook een select aanbod dagvullende, heel avontuurlijke programma's die ook geschikt zijn voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen tot 12 (soms tot 14) jaar genieten vaak aanzienlijke kortingen op het verblijf en/of de activiteiten. In Harriniva kan je voor dagvullende programma's terecht vanaf 15jaar, voor halve dagexcursies vanaf 12jaar. In Harriniva hebben we een aangepast reisprogramma voor kinderen vanaf 5 jaar tijdens de kerstperiode.

We raden af naar Lapland te reizen met kinderen jonger dan 4 jaar. De winterkoude en de activiteiten zijn minder geschikt voor peuters. Oudere kinderen (vanaf 4 jaar) kunnen de activiteiten beleven samen met de ouders op de slede (bij huskytochten) of achterop bij de gids (bij sneeuwscootertochten). Kinderen vanaf 13-14 jaar kunnen zelf een huskyslede besturen. Voor het besturen van een sneeuwscooter dien je minimaal 16 jaar oud te zijn en over een rijbewijs te beschikken.

Voor alle leeftijden vanaf 4 jaar beschikken we net als voor volwassenen over aangepaste speciale thermokledij, donswanten en aangepaste Canadese boots.

Vliegtickets voor Lapland reizen?

Vanuit Brussel en Amsterdam zijn er vlotte verbindingen naar de luchthavens van Kittila, Kiruna, Ivalo en Östersund. We werken zowel met onze eigen rechtstreekse chartervluchten die we tijdens het hoogseizoen wekelijks inleggen richting Kittila in Finland. Daarnaast zijn ook dagelijks lijnvluchten beschikbaar, steeds met een korte overstap in Stockholm of Helsinki. Met die korte overstap profiteer je immers zowel tijdens de heenreis als tijdens de terugreis van de beste vluchturen. In totaal ben je ongeveer 5 à 6 vlieguren onderweg, met een rechtstreekse vlucht is dat 3uur als je bereid bent héél vroeg te vertrekken.

Informeer vrijblijvend bij Xplore the North voor een vluchtvoorstel. Wij gaan steeds op zoek naar de beste tarieven in functie van je flexibiliteit naar vertrekdata. Wij rekenen een vast forfait van € 50 per persoon indien wij de vlucht voor jullie boeken en opvolgen. Bij aankomst word je steeds persoonlijk opgewacht door onze lokale organisatie, die je naar de eindbestemming brengt.

Vliegen naar noordelijk Lapland is ver (meer dan 2000 km) en relatief prijzig. Vroeg boeken is de beste manier om dure vluchten te vermijden.

Xplore the North is 24/7 bereikbaar tijdens de winterafreizen. Bij onverwachte omstandigheden zoeken we efficiënt en snel naar de beste oplossing, ook tijdens het weekend.

Last minute reizen Lapland?

Lapland is een echte ‘vroegboek’bestemming omwille van de beperkte vluchten. De meeste van onze lodges lopen immers snel vol tijdens populaire vakantieweken en in het hoogseizoen februari/maart. Omdat we met eigen vluchten werken kunnen we tot 1 dag voor afreis vlot reizen vastleggen mits lokale beschikbaarheid, want veel van onze kleinschalige verblijven zijn reeds lang vooraf volledig volgeboekt. Wil je toch last minute vertrekken, neem dan snel contact op via ons offerteformulier.

Sneeuwzekerheid in Lapland?

Door de noordelijke ligging is Xplore the North 100% sneeuwzeker vanaf half november tot eind april. De meeste sneeuw ligt er van januari tot maart. Pas eind april, begin mei maakt de winter na meer dan 200 dagen plaats voor de korte zomertijd.

Huwelijksreis naar Lapland?

De sneeuw en de koude en daartegenover de gezelligheid van een warm haardvuur, een intieme lodge en een deugddoende sauna en jacuzzi, maken van Lapland de romantische winterbestemming bij uitstek. Niet toevallig besluiten jaarlijks vele koppels om hun huwelijksreis in het Hoge Noorden te beleven. Uniek en onvergetelijk. Wij helpen je graag jullie droomreis waar te maken.

Fysiek niveau multiavontuur reizen

Onze multiavontuurprogramma’s in Lapland met dagactiviteiten van twee tot zes uur zijn voor iedereen met een normale basisgezondheid haalbaar. Ook de tweedaagse huskytocht met gedeeld hondenspan (opgenomen de Pinetree Lodge Noorderlicht comfort week), is voor iedereen met een normale gezondheid perfect haalbaar, je hoeft hiervoor niet regelmatig aan sport te doen.

Voor onze meerdaagse programma’s zijn een gezonde fysiek en wat doorzettingsvermogen aanbevolen. Je bent dagelijks vier tot zeven uur onderweg. Sportief aangelegd zijn is dus hier zeker een meerwaarde, al blijven deze safari's perfect voor nagenoeg iedereen haalbaar.
Voor onze pulka expedities staat het gewenste fysieke niveau per tocht beschreven. Voor deze tochten is een sportieve ingesteldheid een must.

Ski vakantie in Lapland?

Lapland telt tal van skioorden, deze zijn vaak charmant en kleinschalig. Het beroemdste en grootste skioord van Lapland vind je in Levi, slechts 15 minuten van de luchthaven van Kittila. In combinatie met een rechtstreekse vlucht sta je dus op 3u30min op je wintersport bestemming. Levi geniet van de beste sneeuwcondities in het Hoge Noorden, de droge Lapland koude zorgt vaak voor onevenaarbare Lapland poedersneeuw. Hier zijn meerdere snelle stoeltjesliften, iets wat je nergens anders in noordelijk Lapland kan vinden.

Skiën in Lapland is genieten van uitgestrekte uitzichten over de kilometers verre taiga, afgewisseld met andere intense activiteiten. Met absolute sneeuwzekerheid vanaf november ben je ook zeker van een witte kerst. Het noorderlicht krijg je er zomaar bij. Je verblijft in een comfortabel hotel, zoals het Panorama Hotel, het Sokos hotel of Levi Spa. Of je kiest voor een grote authentieke blokhut voorzien van alle comfort en luxe: 1 tot 4 slaapkamers, een eigen sauna en natuurlijk een gezellige open haard. Xplore the North vakantiehuizen zijn streng geselecteerd op basis van ligging, comfort, hygiëne en faciliteiten.

Wie graag enkele dagen wil skiën, kan zijn Lapland verblijf in de Pinetree Lodge verlengen met een skiverblijf van enkele dagen in Levi. Een ski vakantie in Lapland hoeft ook helemaal niet duur te zijn, lees er alles over op onze blog hoe zo goedkoop mogelijk naar Lapland te reizen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden