Noord Noorwegen

Bekijk alle reizen via de website van Nordic.

Ontdek alles over de fusie hier.

Reis naar de Noorse Lofoten-en Vesteralen eilandenarchipels

NOORWEGEN EN HAAR EILANDEN

Sinds de hoogdagen van de Vikingen ligt Noorwegen er in het uiterste Noordwesten van Europa kalm en vredig bij. Buiten Oslo en de bekendste fjorden in het zuiden van het land is de bestemming voor vele reizigers een mysterieus vraagteken. Eenmaal het toeristische zuiden overstegen wordt, kom je Noorwegen op zijn bijzonderst tegen, met uitgestrekte landschappen, pittoreske vissersdorpen, verlaten wegen en bulderende natuurpracht. Een ongetemde wildernis plooit zich voor je open, waarin je soms uren geen mens kruist. Bevers, rendieren, vogels en vissen zijn je naaste reisgezelschap, misschien zelfs een eland of een muskusos. Van de diep uitgesneden fjorden tot de hoge bergtoppen, en de grillige beboste heuvelruggen tot de schijnbaar grenzeloze toendravlaktes, alles aan dit land is majestueus meeslepend en oneindig fotogeniek. Hoog boven de poolcirkel culmineert het landschap in prachtige eilandengroepen als Vesterålen en Lofoten, in de zomer blinkend onder de middernachtzon, in de winter sluimerend onder de aurora’s.

Noorwegen vormt een lange, smalle band vanaf het Skagerrak, de zee-engte tussen Denemarken en Noorwegen, tot de Russische grens hoog boven de poolcirkel. De 25000 kilometer lange kustlijn werd gesmeed door de natuurkrachten van de Atlantische Oceaan, die overgaat in de Noordelijke IJszee. Achter de grillige kusten bevinden zich ruige bergketens en desolate hooglanden, doorkliefd met denderende watervallen en parelende gletsjers. Voor de kustlijn, doorprikken de hoogste toppen van de oceaanbodem het zeeoppervlak met adembenemende eilandengroepen van ongekende schoonheid als resultaat. Het beste van het land en het beste van de zee verenigd, in eilanden als Lofoten, Vesteralen, Senja, en Spitsbergen. Bij Xplore the North light de focus op deze bijzondere bestemmingen. Onbekend maar des te meer bemind!

EEN PURE KEUKEN

Naast de natuurpracht is de Noorse keuken ongetwijfeld een goed reisargument. Met een dergelijke lange kustlijn én maar liefst 150000 meren is de enorme verscheidenheid aan verse en lokaal gevangen vis geen verrassing. Kabeljauw is veruit de meest voorkomende, alsook forel en haring. In het glooiende landschap leven ook veel schapen, elanden, rendieren en bosgevogelte, die allen onherroepelijk maar heerlijk op het menu verschijnen. De dieren eten immers het zuiverste gras ter wereld, wat het vlees een rijke, sappige smaak geeft. Groente en fruit rijpen door de gematigde zomers trager dan elders, wat ze een soepele smaak bezorgt. Veel voorkomend op de menukaart verschijnt gebakken vis, vissoep, kabeljauwtong, walvisvlees, gehaktballetjes, rendiersteak, en stamppot.

DE BESTE REISPERIODE

Een mooi-weer garantie hebben de Lofoten nooit te bieden, maar wel andere unieke natuurfenomenen. Zo schittert van 25 mei tot 17 juli de middernachtzon aan de nachtelijke hemel. De klassieke reisperiode zijn de zomermaanden juli en augustus. Op deze lange, eindeloze dagen zijn de Lofoten het drukst bezocht. Je kan een heuvel opwandelen om middernacht en de zon boven de zee zien bengelen. Ooit al aan het kampvuur gezeten op strand om 2 uur ‘s nachts, onder een blauwe hemel. Het lijkt wat buitenaards om altijd licht te hebben, je verliest al snel de tijd en datum uit het oog.

De herfst is dan weer prachtig met het rijke gamma aan herfstkleuren en de laagstaande zon. In september zijn temperaturen zo goed als gelijk aan de zomermaanden, en is er een pak minder toerisme. Daarnaast zijn de nachten alweer voldoende lang en donker om het noorderlicht aan de hemel te zien verschijnen! Wil je het noorderlicht zien, maar ook nog de mogelijkheid hebben om wandelingen te maken, dan is de tweede helft van september je ideale reisperiode. Dit is de zogenaamde 'Indian Summer'. Gaat het je louter om noorderlicht, dan zit je tussen half september en half april goed.

Van zodra eind oktober de sneeuw op de bergtoppen ligt, verhullen de eilanden zich in een winterse sfeer. De wit besneeuwde vredige flanken staan in schril contrast met de blauwzwarte woelige oceaan. Dit sluimerende arctische wonderland wordt elke avond opgewekt door dansende aurora’s. De échte winterliefhebbers reizen best in januari af, wanneer de zon nog laag boven de horizon hangt, en de hele dag een aaneensluiting is van zonsopgang en zonsondergang. Vanaf einde februari komt het lente-gevoel op gang, met langere dagen doch even dikken pakken sneeuw. Vanaf maart zie je de tourskiërs verschijnen om de bergtoppen te bedwingen

Het is dus wel degelijk kiezen, het grote voordeel is dat je geen foute keuze kan maken. Middernachtzon en besneeuwde pieken van einde mei, of middernachtzon en bebloemde heuvelruggen van begin juli. Vrolijke herfstkleuren en noorderlicht einde september. Korte, melancholische dagen en nachten vol noorderlicht half januari, of sneeuwrijke bergen en noorderlicht einde maart. Deze en alle periodes tussenin hebben unieke eigenschappen te bieden, elk op zich mooi om andere redenen.

Wie houdt van fotografie, kan zich in elk seizoen helemaal uitleven, al heeft de winter waarschijnlijk de meeste bijzondere scenes te bieden. De Lofoten kent een sterke groei als noorderlicht bestemming, als alternatieve tegenhanger voor de klassiekere noorderlicht spots zoals Trömsö of Abisko.

KLIMAAT EN UITRUSTING

Omwille van de ligging aan het einde van de warme Golfstroom van de Atlantische Oceaan heeft Noorwegen een mild en vochtig klimaat, en is de kust het hele jaar ijsvrij. Naar temperaturen toe zijn de eilanden niet extreem koud in de wintermaanden, met gemiddelde rond het vriespunt. Juli en augustus schommelen rond de 12 graden. Mei en juni zijn gewoonlijk de droogste maanden. Hou er steeds rekening mee dat gevoelstemperaturen wat lager kunnen liggen omwille van de wind. Je kleden in laagjes is dan ook in elk seizoen aangewezen. Thermisch ondergoed conserveert je lichaamstemperatuur en is in alle omstandigheden een gepaste onderlaag. Muts, sjaal, handschoenen, fleecetrui, wollen sokken en een regenjas zijn ook vier seizoenen basics.

Je bevindt je in een gebied met Atlantisch zeeklimaat, dat is altijd onvoorspelbaar. De maand mei kan meer sneeuw hebben dan februari, en juli kan meer regen hebben dan september, Sommige winters zijn koud maar rustig, terwijl andere net vrij warm en waaierig zijn. Het is altijd een gok.

Afsluiten met een overzichtje:

WANNEER NAAR DE LOFOTEN REIZEN ?

Voor middernachtzon zit je goed tussen 25 mei en 18 juli.

Voor poolnachten met Kaamos licht reis je best tussen 10 december en 20 januari.

1 januari: geen zonsopkomst- of ondergang

15 januari: zonlicht van 10u45 tot 13u45

15 februari: zonlicht van 9u30 tot 16u15

15 maart: zonlicht van 6u30 tot 18u00

De koudste maanden zijn januari en februari met gemiddelde temperatuur van -1 Celsius.Juli en augustus zijn de warmste maanden met gemiddelde temperatuur van 12 graden Celsius.

lofoten noorderlicht reizen
gletsjerfront winter spitsbergen

Vragen? We helpen je graag verder. Bel +32 9 398 28 78 of stuur een berichtje.

Xplore the North is een zelfstandige touroperator
Reisverzekeringen | Onze reisvoorwaarden | Betalingsvoorwaarden